Tennene og hjertet: Hvordan henger de egentlig sammen?
Mange lurer på hvordan munn og kardiovaskulær funksjon kan henge tett sammen. Man hører av og til at dårlig tannkjøtt påvirker blodårer, eller at betennelser i munnen kan spre seg. Jeg ble nysgjerrig på dette da en venn fortalte at tannlegen spurte om historikk med hjertesykdom i familien. Tannlegen sa at flere studier antydet en kobling mellom munnhelse og risiko for visse hjerteproblemer. La oss se nærmere på hvorfor.
Kan bakterier i munnen snike seg videre?
Enkelte munnbakterier produserer stoffer som kan irritere slimhinner og skape små sår. Dette skjer ofte ved tannkjøttbetennelse, der man har blødende tannkjøtt under pussing. Da kan bakterier trenge inn i blodbanen. Der flyter de videre og kan trigge reaksjoner i åreveggene. Over tid kan slike mikroskopiske angrep øke faren for åreforkalkning.
Jeg husker en artikkel som nevnte at bakterier fra betent tannkjøtt var funnet i plakk i pulsårer. Forskere tror at kroppen oppfatter dem som fremmede inntrengere, noe som gir immunrespons. Det kan skade innsiden av blodårene. Selv om man ikke merker akutt problem, kan en gradvis skadeinnsats bidra til å innsnevre arteriene.
Betennelse i tennene, betennelse i resten av systemet
En venn oppdaget at han hadde lange perioder med periodontitt (dyp tannkjøttsykdom). Han ignorerte plagene fordi det ikke var voldsom smerte, bare litt ubehag og dårlig ånde. Da han endelig dro til spesialist, fikk han høre at omfattende betennelse i munnen kunne spre betennelsesstoffer i kroppen. Når slike stoffer sirkulerer over tid, kan hjertet bli utsatt for mer stress.
Langvarig inflammatorisk prosess kan dessuten påvirke blodtrykk, blodets koagulering, og skape en kronisk påkjenning for sirkulasjonssystemet. Det kan være én grunn til at hjertesykdom dukker opp i statistiske sammenhenger med dårlige tenner.
Kan pussing redde hjerter?
Noen tannleger sier at god tannhygiene både gir friskere tannkjøtt og muligens bedre kardiovaskulær profil. Gode vaner med børsting, tanntråd og jevnlige kontroller kan redusere antall farlige bakterier. Hver gang jeg glemmer tanntråd en uke, merker jeg litt irritert tannkjøtt. Det er kanskje uskyldig der og da, men over tid kan slikt bli et kronisk betennelsesfokus.
Jeg husker forresten at en studie fant at personer som pusset tennene minst to ganger daglig hadde lavere risiko for visse hjertetilfeller. Sammenhengen var ikke hundre prosent bevist, men indikasjonene var interessante.
Munnskyllevann og mulige effekter
Visse mennesker bruker antibakterielle skyllevæsker for å slå ned på mikrobene. Om tennene eller tannkjøttet er betent, kan midlertidig bruk hjelpe, i kombinasjon med mekanisk rengjøring. Likevel sier noen eksperter at man ikke må overdrive, fordi man også trenger sunne bakterier i munnhulen.
En kompis sverget til sterkt munnskyll hver kveld. Han hevdet at det reduserte plakkdannelse og ga ham frisk ånde. Kanskje hjalp det ham indirekte med hjertebeskyttelse, men jeg understreker at balansen i floraen er viktig. Uansett står selve børstingen, bruk av tanntråd og gode rutiner i sentrum.
Hvem bør bry seg ekstra mye?
De med hjertesykdom i familien, røykere, diabetikere og personer med svekket immunforsvar bør vie tennene ekstra omsorg. Har man for eksempel en klaffefeil eller kunstig hjerteklaff, kan bakterier som reiser fra munnen til blodbanen utløse alvorlige infeksjoner (endokarditt).
Jeg kjente en kar med hjerteklaff-problem. Legen rådet ham til å være pinlig nøyaktig med munnstell og til og med bruke antibiotika i forbindelse med visse tannbehandlinger. Slik ville de minimere sjansen for bakteriell forplantning i hjertet.
Livsstil og kosthold påvirker både tenner og blodårer
Et sukkerholdig kosthold kan skade emaljen, føre til hull og gi mer bakterievekst. Samme kosthold kan også gi vektøkning, økt blodtrykk og større risiko for hjerte- og karsykdom. De to områdene henger sammen: Spiser man mye søtt, belaster man tennene og kjører insulinnivået til værs. Summen blir en cocktail av problemer.
Hvis du derimot spiser mer grønt, fiber, frukt og fullkorn, hjelper du både tannhelsen og hjertets velvære. Kroppen liker mat med vitaminer og antioksidanter, og disse matvarene generer generelt mindre plakk i munnen. Husk selvfølgelig å skylle munnen etter syrlig frukt, så du ikke etser emaljen.
Stress og gnissing
Noen gnisser tenner om natten. Dette kan gi slitasje, men også være et tegn på stress. Stress kobles til høyere risiko for blant annet hjerte- og karsykdom. Kroppen utsondrer mer stresshormoner som påvirker blodtrykket og betennelsesnivået. Tennene kan dermed bli en slags speil for indre uro.
En bekjent oppdaget at blodtrykket hans var for høyt etter at tannlegen påpekte slitasje på fortennene hans. De pratet litt, og det viste seg at han ofte følte seg anspent. Gjennom avspenningsteknikker og generelle livsstilsendringer fikk han bedre grep om helsen.
Tegn på problemer
Betent tannkjøtt (gingivitt) gir rødhet, hevelser og lett blødning. Ved periodontitt kan tenner bli løse. De fleste får ising eller mild smerte. Samtidig merker man kanskje ingen dramatisk smerte i startfasen, men immunforsvaret jobber. Over tid kan det tære på hele kroppen.
På hjertesiden kan man ha forstadier til åreforkalkning uten klare symptomer. Kanskje man bare kjenner seg sliten. Tilsvarende kan betennelsene være skjulte. Derfor er jevnlige sjekker hos tannlege og fastlege en god idé.
Hvordan en liten betennelse kan vokse
La oss si at du unngår tanntråd i måneder. Bakteriebelegg etablerer seg under tannkjøttet. Litt småblødning hver gang du pusser. Bakteriene havner i blodet i små doser. Immunforsvaret prøver å rydde opp. De betente områder i tannkjøttet vedvarer, og du får en kronisk pågående lavgradig betennelse. Over tid kan dette gi økt produksjon av C-reaktivt protein (CRP), en markør i blodet for betennelse. Samme CRP stiger ved hjertesykdom. Sammenhengen blir da at munnen er en konstant trigger for systemisk betennelse, som i sin tur kan påvirke hjertefunksjon.
Eksempler fra forskning
Jeg leste et par store epidemiologiske studier som viste at personer med alvorlige tannkjøttsykdommer hadde høyere sannsynlighet for hjerteinfarkt. En sammenligning ble gjort mellom grupper med friske tannkjøttforhold og de som slet med alvorlig periodontitt. Konklusjonen var at den siste gruppen viste større forekomst av hjertekomplikasjoner. Skjønt dette ikke betyr at enhver med dårlige tenner får infarkt, indikerer det at man bør ta varsel om problemer i munnen seriøst.
Behandling av tannsykdom og effekt på hjerte
Flere spesialister mener at pasienter som får renset tannrøtter, fjernet betent vev og optimalisert munnhygiene kan senke betennelsesmarkører i blodet. Noen rapporterer at CRP og andre indikatorer på inflammasjon minker kort tid etter vellykket tannbehandling. Det gir en antydning om at man kan beskytte hjertet ved å løse munnproblemer.
En bekjent hadde et virkelig dårlig hull som hun utsatte å fikse. Da hun endelig fikk rotfylling og ordnet alt, forsvant ikke bare smertene, men hun merket økt energi generelt. Hun tullet med at hjertet banket gladere etterpå. Det kan være en subjektiv følelse, men det vitner om hvor mye en irritasjon i munnhulen kan tære på en person.
Eldre og pleietrengende
En spesiell gruppe er eldre på institusjoner. De kan ha svekket immunforsvar og ofte redusert munnhygiene. Helsepersonell ser at om tannstellet blir forsømt, kan luftveisinfeksjoner eller andre infeksjoner øke. Infeksjoner i munnen kan slippe bakterier inn i blodet, som kan nå hjertet. I en sårbar alder fordobler det risikoen for komplikasjoner.
Prosedyrer ved inngrep
Har du en stor tannoperasjon i vente, hører du kanskje at de vil gi deg antibiotika hvis du har hjertefeil eller kunstige klaffer. Dette gjøres for å forhindre at bakterier fra munnen invaderer sårbare steder i hjertet. Tiltaket viser at medisinere tar forbindelsen mellom tann og hjerte på stort alvor.
Tips for å styrke både tenner og hjerte
1. Puss grundig: To ganger om dagen i minst to minutter.
2. Tanntråd eller interdentalbørster: Rens mellom tennene.
3. Se en tannlege regelmessig: Identifiser små hull eller betennelse før det blir alvorlig.
4. Reduser sukker: Bra for både munnen og blodårene.
5. Unngå tobakk: Røyking gir stor negativ effekt på tannkjøtt og pulsårer.
6. Husk munnskyll i begrensede perioder: Bekjemp bakterier ved høy risiko for infeksjon.
7. Hent nok C-vitamin: Tannkjøtt liker næringsrik mat, og hjertet har også godt av antioksidanter.
8. Håndter stress: Både munnhule og hjertefunksjon nyter fordelen av en rolig sinnsstemning.
9. Drikk vann: Skyll munnen etter måltider. Mindre syreangrep, bedre hydrering.
10. Vurder probiotika eller fermenterte matvarer: Kan balansere tarm og muligens munnflora.
Personlig anekdote
Jeg selv opplevde en gang at et betent tannkjøtt i en periode sammenfalt med høyt stress på jobb. Jeg kjente meg slapp, og pulsen var ofte rask. En tannlege fant ut at jeg hadde en sårkant ved en jeksel. Etter behandling og litt ro, merket jeg en bedring på helsa generelt. Kanskje var det tilfeldig, men jeg opplevde en påfallende ro i kroppen. Som om immunforsvaret takket meg for å fjerne en kronisk irritasjon.
Tverrfaglig bevissthet
Flere kardiologer og tannleger samarbeider nå, eller i det minste utveksler info. Hvis en pasient har høy CRP, men usikker årsak, kan en tannlege sjekke for skjulte infeksjoner i munnen. Omvendt kan tannlegen henvise til hjerteundersøkelser hvis pasienten har en spesiell risikoprofil. Det betyr ikke at man roper alarm ved hver lille fylling, men at man er våken for mulige sammenhenger.
Hold fast ved enkle vaner
Det trenger ikke være komplisert å ivareta munnhulen. En skikkelig børsting med riktig teknikk, litt tanntråd, og et kosthold med fiberrike grøntvarer hindrer mye. Samtidig holder man overblikk over blodtrykk, kolesterol og pulsfrekvens. Summen av slike rutiner kan gi en trygghet om at man tar vare på helheten.
Mulig fremtid
Forskning kan komme med nye innsikter. Noen studier prøver å skape vaksiner mot de verste muntlige bakteriene. Andre ser på genetikken knyttet til både tannproblemer og kardiovaskulære lidelser. Det kan skje at man i fremtiden tester tennene dine for visse bakteriearter, og bruker resultatet som en indikator på hjerterisiko.
Oppsummering
Tennene henger sammen med hjertet gjennom bakterielle stier, felles betennelsesreaksjoner og livsstilsfaktorer. Dårlig tannhelse kan gi kronisk belastning på immunforsvaret, noe som igjen kan skade blodårene. Ved å ta grep om munnhygiene og kosthold, minimerer du en potensiell risikofaktor for hjertekomplikasjoner.
Små rutiner, jevnlige sjekker og bevissthet rundt dette vil gi dobbelt gevinst: glade tenner og et sterkere sirkulasjonssystem. Man vet aldri om enkle vaner som tanntråd og riktig pusseteknikk kan spare deg for bekymringer på lengre sikt. Munn og hjerte er tross alt to deler av én og samme kropp. Når vi tar vare på det ene, kan vi indirekte beskytte det andre.
Legg igjen et svar